Bocairent, la devoció a Sant Blai

Posted

A Bocairent arranca el calendari dels municipis que celebren festes i Moros i Cristians en la província de València.

Unes festes on s’unixen la tradició i la devoció al seu patró des de 1632, Sant Blai, entorn de qui se celebren estes festes declarades d’Interés Turístic. Igual que ocorreguera amb altres poblacions de la Comunitat Valenciana, les antigues milícies van donar pas a les companyies festeres o filaes fins que en la segona mitat del segle XIX van passar a celebrar-se els Moros i Cristians com els coneixem a hores d’ara. Ja que si quelcom caracteritza a les celebracions de Bocairent és el respecte per les seues tradicions, encara que ni per això han deixat de donar cabuda a les innovacions pròpies de l’avanç de la societat, com va ser al seu dia la incorporació de la dona a les festes fa ja més de 50 anys. En la dècada dels 70 als 90 la festa va créixer de forma exponencial, fins a aconseguir la xifra actual de més de 2.200 festers.

Amb la Nit de Caixes, el primer divendres de febrer, comença el programa d’actes, en la que els festers visten la manta bocairentina i acompanyats de farolets i tabalets recorren els carrers del poble per a commemorar el patronatge de Sant Blai des que en 1632 fora proclamat patró de la vila. Li seguixen el Dia de l’Entrada, amb la majestuosa desfilada de totes les filaes: Espanyoletos, Granaders, Contrabandistes, Terç de Sua-vos, Estudiants, Moros Vells, Marrocs, Moros Marins i Mosqueters, amb els seus estendards, ostentacions de capitans i cavalleries, davall l’aplaudiment de tot el poble i dels nombrosos visitants que acudixen a veure este grandiós espectacle.

El Dia de Sant Blai els bocairentinos rendixen culte al seu patró, amb la celebració de la missa major i la solemne processó, amb els clàssics vítoles especialment a l’arribada de la imatge a la plaça i al temple parroquial. En el denominat Dia de Moros i Cristians, els ambaixadors es disputen la fortalesa, amb el triomf primer de les tropes mores i després de lluites braves la vila cau de nou en mans cristianes. Finalment se celebra el Dia del Sant Crist, amb el "Despojo del Moro" en el que l’ambaixador moro renega de la seua religió per a convertir-se a la fe cristiana, el tradicional esmorzar entre fogueres i, ja a la vesprada i com a passador final, el canvi de bandes als nous capitans i alferes.