Els festers de Sax renoven els vots a Sant Blai

Posted
La-Reconquista-del-Vidrio-Ecovidrio-Sax

Amb Sax arranquem el calendari dels Moros i Cristians a Alacant, de gran tradició en la població i amb una vasta història.

Desafiant a l’intens fred en aquesta vila del Mig Vinalopó, els saixencs celebren de l’1 al 5 de febrer les seues festes en honor a Sant Blai, renovant així els vots al patró des de 1627, quan es van encomanar al Sant perquè aquest els deslliurara d’una epidèmia de garrotillo, jurament que es ratifica cada any a Cabildo Obert celebrat el 26 de desembre i la tradició del qual encara perviu.

De la celebració merament religiosa amb salves d’arcabusseria les festes van evolucionar ja en els segles XIX i XX a les de Moros i Cristians que coneixem hui dia, amb cinc dies de duració, nombrosos actes i la incorporació gradual de les actuals comparses.

En la primera meitat del segle XIX les antigues milícies van donar pas a les comparses de Cristians i Moros, els primers amb el vestit propi dels llauradors acomodats de color negre i amb el seu particular barret, i els segons amb un vestit a la turca. Posteriorment s’incorporarien la resta de comparses: Garibaldinos, el Marroc, Turcs, Alagoneses, Àrabs Emirs i els últims a sumar-se a la festa, els Cavallers de Cardona en 1989.

Prop del 30% de la població de Sax participa en les festes de forma activa i destaquen per la seua particular manera de desfilar amb un “saltico” i per la parenceria de pólvora que despleguen el 2 defebrer, Dia de la Candelaria.

Entre els seus càrrecs festers estan els capitans i capitanes, el sergent, els patges i les reines i dames, majors i infantils, en representació de la dona.

Fidels a les seues tradicions i devots a Sant Blai, els veïns de Sax se senten molt orgullosos de les seues festes i mostren la seua hospitalitat a quants acudeixen aquests dies a la vila.